9 Aralık 2011 Cuma

En Kolay Aşure Nasıl Yapılır?

Bu aralar her şeyi bir evde yapma merakım var sormayın gitsin. Önce reçel, yoğurt, ekmek, tarhana, turşu, pizza, pasta derken bari aşureye bir el atayım dedim. İlk denememde ailedeki bütün aşure ustalarından tek tek notlar aldım, ikinci denememde ise hepsini harmanlayıp kendi reçetemi hazırladım. Ustaların hepsi tasdikli, onaylı ''olmuştur'' raporu verince burada yayınlamaya karar verdim. Sakın aşure gözünüzü korkutmasın. İnanın bana o kadar kolay geliyor ki artık canımız tatlı çektiğinde yapayım diyebileceğim kadar bilindik bir tarif oldu. Hem büyüklerimizden öyle duyduğumuz için midir nedir, aşureyi yaptığımda evime bereket bolluk gelecek diye ayrı bir iç huzuruyla pişiriyorum. Yine adetten olan 7 kapıya dağıtılır esasından yola çıkarak komşuların kapısına bir kase aşureyle gittiğimde herkes de aynı sıcak tebessüm oluyor hatta en suratsızında bile:) Neyse hadi bakalım şimdiden yapacak olanlara kolay gelsin...
Pınar'ın aşuresi
Malzemeler
  • 2 çay bardağı aşurelik buğday
  • 2 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı kuru fasulye
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 orta büyüklükte portakal
  • 1 orta büyüklükte nar
  • Yarım çay bardağı dolmalık üzüm
  • 1 çay bardağı sultaniye üzüm
  • 2 çay bardağı fındık
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 10 adet incir
  • 1o adet kayısı
  • Yarım paket vanilya
  • Şeker (Herkesin kendi ağız tadına göre ayarlanabilir)


Tarif


Aşure yapmaya ilk bugday, nohut ve kuru fasulyeyi bir guzel yikayarak geceden ayrı kaplarda suya koyarak başlayın. Suyunu üstlerini biraz geçecek kadar koymanızda fayda var. Çünkü o sessiz sedasız görünen malzemeler bir gecede özgüvenlerini kazanıp sularını çekiyor :)

Ertesi güne gelirsek; aşurenin en baskın malzemesi olan buğdayı üzerini 4-5 parmak geçecek kadar temiz su ilave ederek pişiriyoruz. Bunun pişme süresi düdüklüde daha kısa olurken normal tencerede biraz daha uzayabiliyor. Buğdayın taneleri ne çok pişmiş ne de çok ham olmalı. Bu yüzden tam kıvamında olup olmadığını anlamak için tadabilirsiniz.

Buğdayınız pişe dururken yine ayrı tencerelerde kuru fasulyeyi, nohudu, pirinci, inciri ve kayısıyı önceden pişiriyoruz. Kuru fasulye ve nohut için ikisi de baklagil ne olacak aynı kapta pişerler diye düşünebilirsiniz, ama ikisinin de pişme süreleri farklı.
(Bu malzemeler pişerken hepsinin başından ayrılmadan sürekli bakmanızı tavsiye edeceğim)

Malzemelerin piştiğine emin olunca sularını süzüp, kayısıyı ve inciri küçük küçük doğrayıp, nohudun da kabuklarını ayıkladıktan sonra üzümde dahil olmak üzere hepsini ateşteki buğday karışımına ekliyoruz. (Çekirdeksiz üzümün rengi aşureyi koyultur diye ben sıcak suda bekletip öyle ekledim...)

Sihirli hilem olan 2 çay bardağı sütü de aşurenin renginin daha hoş ve berrak görünmesi için ekliyoruz. Burada ne kadar su koyacağımıza göz kararı karar vereceğiz. Ben 4 su bardağı kadar su ekledim. Malzemeler ne suyun içinde yüzmeli, ne de çok yoğun kıvamda olmalı...

Orta ateşte hepsini bir taşım kaynatıyoruz. Bu arada portakalı sıkıp, kabuklarını rendeleyip karışımımıza ekledikten sonra şekerimizi yavaş yavaş döküyoruz. Şeker miktarını azar azar tadarak kendinize göre ayarlamalısınız. Bizim ailede tatlılar çok fazla şekerli sevilmediği için ben biraz az miktarda şeker kullandım.
(Şekerin en son aşamada eklenmesinin sebebi aşurenin rengini koyultmamasını sağlamak)

Aşuremiz neredeyse hazırlanmışken son aşamada fındıkları ve yarım paket vanilyayı içine katıp aşuremizin altını kapatıyoruz. Şimdi diğer hileme gelirsek; incirleri aşure pişerken katarsanız aşurenin rengi bir anda kopkoyu olacaktır. Bu yüzden ben kaselerin altına incirleri küçük küçük doğrayıp paylaştırdım ve aşureyi o şekilde üzerine döktüm.
Aşurenin süslemesi ise tamamen sizin zevkinize kalmış. Ben bol fındık, fıstık ve narla süsledim. Ama siz isterseniz hindistan cevizi, tarçın, badem, kestane vs. ile de süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun efendimm...

4 yorum:

nohut oda dedi ki...

aşamalar biraz uzun sürdüğüiçin gözü korkuyor insanın ama bir kere yapıldımı her yıl yapmak istiyor olacaksın:)
eline sağlık

Venuste Hayat dedi ki...

Allah Kabul etsin canim :) ve bereketli olsun dilerim!

Adsız dedi ki...

basit bir tarif olmuş.herkesin yapabileceği bir tarif.sayenizde aşure yapmaya heveslendim elinize sağlk

Adsız dedi ki...

elinize sağlık, hep zor yemekleri en kolay şekilde sunuyorsunuz o yüzden bende deneyeceğim bu tarifi.

Blog Widget by LinkWithin